Ungdomsskolen VS Videregående

Jeg går nå studiespesialisering vg1 og overgangen fra ungdomsskolen var vel egentlig ganske brå og var overhodet ikke det jeg forventet, så da tenkte jeg å fortelle litt om min opplevelse. 

Prøver

På ungdomsskolen så var prøvene egentlig ganske lett og det skulle ganske mye til for at du skulle få karakter 1. Læreren letet alltid etter hvor han/hun kunne hente litt poeng og hvis du var litt inne på svaret så fikk du poeng.

På videregående så er det helt annerledes enn før. Det skal ikke så mye til for å få karakter 1 på en prøve. Det å få tilbake en prøve du følte gikk kjempebra og ser at du har fått en kjempe dårlig karakter er ikke gøy. Og når du spør hvorfor du ikke har fått bedre så får du til svar at du ikke har utdypt svaret ordentlig og at det er for "generelt". Det du sitter igjen med da er "Hvordan skal jeg gjøre det bedre, jeg gjorde jo akkurat det samme som jeg gjorde på ungdomsskolen?" Det er så mye mer som skal til for å få helt riktig på et svar nå enn før. Og det hjelper ikke å være "litt" inne på svaret, du må svaret helt presist, komme med eksempler, forklare hvorfor svaret er som det er og utdype svaret.

Timene

I timene på ungdomsskolen så var de ekstremt opptatt av at du måtte følge med, ingen telefon oppe i timene og du måtte gjøre oppgaver. Lærerne kom også rundt å sjekket at du gjorde oppgavene og hørte litt rundt for å sjekke at vi hadde fått med oss hva han/hun nettopp hadde stått å snakket om.

På videregående er det helt forskjellig. Greit at ja, vi må være stille i timene, men det er så mye mer fokus på egen læring. Ikke alle lærerne bryr seg noe særlig om du sitter på telefonen, har oppe pcen eller om du plutselig går ut av timen og blir borte i 15 minutter. De kommer heller ikke rundt å sjekker om vi gjør oppgaver eller følger opp for å sjekke at vi forstår eller har fått med oss hva de prater om. 

Selve skoledagen

...var egentlig lengre enn det vi har nå, så sånn sett gjør det ikke noe. Vi startet kl 0900 hver dag og sluttet kl 1430 hver dag. Hvis vi regner sammen hele skoleuken så vil jeg si at det er litt lengre enn det vi har nå. For nå, på videregående, så har vi mange dager hvor vi starter sent på dagen eller slutter tidlig på dagen, i tillegg til at vi har mange fritimer. Så jeg personlig, synes ikke at skoledagene er skikkelig tunge. 

Lærerne

...er helt annerledes de også. På ungdomsskolen så ble lærerne mer kjent med deg og du ble kjent med dem. Jeg synes det er rart å komme på videregående og se at lærerne ikke vil bli kjent med hvordan du er du, og hvordan du er som elev. De bare kommer inn i timen for å undervise, fordi det er jobben deres.

Alt i alt

...så synes jeg at overgangen var ganske brå med tanke på prøver og det å plutselig ikke bli fulgt opp i fagene, sånn som jeg ble før. Jeg hadde forventet at skoledagene skulle være tyngre, men jeg synes ikke at de ble det, ganske likt, men som sagt; så er det mye fokus på egen læring, og da er det ikke ofte jeg følger helt med i timene. Det er også rart å ikke kjenne sin egen lærer som du er med opp til 10 timer i uka.

Hvordan har du opplevd overgangen? Føler du mye av det samme som meg, eller føler du det er helt annerledes?

//Sofia Bodøgaard

 

5 kommentarer

02.11.2016 kl.17:51

Føler det heeelt annerledes.

sofiabodogaard

02.11.2016 kl.17:58

Anonym: Ja, mange kan nok føle det annerledes, fortell meg hvordan du føler det! :)

Hans

02.11.2016 kl.17:57

Helt enig med dæ!

Pettor

08.11.2016 kl.08:58

Heia Sofia! Føler det helt likedan. Mange av lærerne er greie og jeg syns at vi får god oppfølging på skolen. Kanskje det har noe å gjøre med gutter og jenter? Haha. Uansett jeg liker bloggen din og fortsett med det du gjør! Det er kjempebra!

sofiabodogaard

08.11.2016 kl.09:19

Pettor: Hei! Bra jeg ikke er den eneste, haha. Tusen takk! Setter stor pris på tilbakemelding :D

Skriv en ny kommentar

Instagram: @sofiabodogaard Mail: sofiabodogaard@live.com

Mitt navn er Sofia Bodøgaard. Jeg er 16 år, og kommer fra Bodø. Håper på at min blogg er interressant for deg.

hits